Vízidisznó

Vízidisznó

Hydrochoerus hydrochaeris CSALÁD: tengerimalacfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 35-66 kg ÉLETTARTAM: 6-12 év ÉLŐHELY: elöntött füves területek ÉLETMÓD: csoportos Dél-Amerika területén honos, leginkább Brazília, Uruguay, Venezuela, Columbia területén, valamint az...

Varacskosdisznó

Varacskosdisznó

Phacochoerus africanus CSALÁD: disznófélék ELTERJEDÉS: Afrika TÖMEG: 50-150 kg ÉLETTARTAM: 7-11 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: magányosan vagy csoportosan Afrikában Mauritánia, Etiópia, Dél-Namíbia területén fordul elő. Kedveli a nyílt és erdős szavannákat, füves...

Tűzróka

Tűzróka

Vulpes vulpes var. A tűzróka örökbefogadója: Sághy Tamás CSALÁD: kutyafélék ELTERJEDÉS: Európa TÖMEG: 3-14 kg ÉLETTARTAM: 7-12 év ÉLŐHELY: erdő, mező ÉLETMÓD: magányos Sokféle élőhelyen elterjedt, erdőben, tundrán, prérin, sivatagos területeken, mezőn, valamint városi...

Törpekenguru

Törpekenguru

Macropus eugenii CSALÁD: kengurufélék ELTERJEDÉS: Ausztrália TÖMEG: 6.9-9.1 kg ÉLETTARTAM: 10-14 év ÉLŐHELY: fás, bokros területek ÉLETMÓD: csoportos Ausztráliában, Új-Zélandon, és Ausztrália nyugati és déli partjánál elhelyezkedő szigeteken fordul elő. Azokat a...

Törpe selyemmajom

Törpe selyemmajom

Callithrix pygmaea CSALÁD: csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 124 g ÉLETTARTAM: 11-18 év ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: csoportos Dél-Amerikában elterjedt, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador, Peru területén őshonos. Folyószéli erdőkben, az aljnövényzetet...

Kameruni törpekecske

Kameruni törpekecske

Capra hircus hircus A törpe kecske örökbefogadója: Porpáczy Adél CSALÁD: tülkösszarvúak ELTERJEDÉS: Nyugat-Afrika TÖMEG: 24-39 kg ÉLETTARTAM: 15 év ÉLŐHELY: füves területek ÉLETMÓD: csoportos Eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika, Guinea környéke, Kamerun, innen...

Törpemalac

Törpemalac

Sus scrofa domestica CSALÁD: disznófélék ELTERJEDÉS: Európa TÖMEG: 12-50 kg ÉLETTARTAM: 12-50 év ÉLŐHELY: füves területek ÉLETMÓD: csoportos A házi sertésből kialakított változat, amely manapság közkedvelt hobbiállat. Hossza 65 cm körüli, magassága 25 cm, farka...

Tarajos sül

Tarajos sül

Hystrix cristata CSALÁD: sülfélék ELTERJEDÉS: Észak-Afrika, Olaszország, Szicília TÖMEG: 10-30 kg ÉLETTARTAM: 12-15 év, 28 év fogságban ÉLŐHELY: cserjés ÉLETMÓD: csoportos   A Tarajos sül Észak-Afrikán kívül, még a mediterrán régióban, Olaszországban és...

Szurikáta

Szurikáta

Suricata suricatta A szurikáták örökbefogadói: Rádler Kata, Járai Dávid CSALÁD: mongúzfélék ELTERJEDÉS: Dél-Afrika TÖMEG: 720-730 g ÉLETTARTAM: 5-15 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos   Dél-Afrikában elterjedt, Botswana, Zimbabwe és Mozambik területén él....

Szavanna cerkóf

Szavanna cerkóf

Chlorocebus aethiops CSALÁD: cerkóffélék ELTERJEDÉS: Kelet-Afrika TÖMEG: 3-5 kg ÉLETTARTAM: 11-13 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos   A cerkófmajmok egész Afrikában elterjedtek. A mai tudományos ismeretek alapján több fajra osztották. A szavanna cerkóf...

Puma

Puma

Puma concolor A puma örökbefogadója: Gerda Judit CSALÁD: macskafélék ELTERJEDÉS: Észak- és Dél-Amerika TÖMEG: 29-120 kg ÉLETTARTAM: 18-20 év ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: magányos A puma Észak-Amerikában, az Egyesült Államok nyugati területein fordul elő, a keleti részről...

Prérikutya

Prérikutya

Cynomys ludovicianus CSALÁD: mókusfélék ELTERJEDÉS: Észak-Amerika TÖMEG: 707-1675 g ÉLETTARTAM: 5-8 év ÉLŐHELY: síkságok ÉLETMÓD: csoportos Az Egyesült Államok területén fordul elő, északon Kanadába, délen Mexikóba is átnyúlik elterjedési területe. Nagyobb...

Perzsa leopárd

Perzsa leopárd

Panthera pardus saxicolor A perzsa leopárd örökbefogadója: Kovács Roxána CSALÁD: macskafélék ELTERJEDÉS: Közel-Kelet TÖMEG: 20-65 kg ÉLETTARTAM: 10-12 év ÉLŐHELY: erdő, legelő ÉLETMÓD: magányos A leopárd kilenc alfaja közül a perzsa leopárd a Közel-Keleten fordulelő,...

Örvös pekari

Örvös pekari

Pecari tajacu CSALÁD: pekarifélék ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika TÖMEG: 15-25 kg ÉLETTARTAM: 24 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Az örvös pekari a Nearktikus és Neotrópikus területeken is elterjedt. Előfordul Arizona déli részén, Új-Mexikóban, Texasban,...

Oroszlán

Oroszlán

Panthera leo Az oroszlán örökbefogadója: Nagy Ágnes CSALÁD: macskafélék ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Afrika TÖMEG: 126-189 kg ÉLETTARTAM: 9-16 év ÉLŐHELY: szavanna, félsivatag ÉLETMÓD: csoportos Dél-és Közép-Afrika területén fordul elő, síkságokon, szavannán. A sivatagok...

Ormányos medve

Ormányos medve

Nasua narica CSALÁD: mosómedvefélék ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika TÖMEG: 3-5 kg ÉLETTARTAM: 14 év ÉLŐHELY: száraz erdő ÉLETMÓD: magányos vagy csoportos Az ormányos medve egészen Arizonától, Mexikón keresztül Kolumbia és Ecuador nyugati részéig megtalálható, de...

Nílusi víziló

Nílusi víziló

Hippopotamus amphibius Bálint, a viziló örökbefogadója: Balázs József CSALÁD: vízilófélék ELTERJEDÉS: Afrika TÖMEG: 1300-3200 kg ÉLETTARTAM: 55-61 év ÉLŐHELY: folyók, tavak, mocsarak ÉLETMÓD: csoportos A nílusi víziló Közép-Afrika folyóiban fordul elő. (Az afrikai...

Nagy mara

Nagy mara

Dolichotis patagonum CSALÁD: tengerimalacfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 7.7-8.4 kg ÉLETTARTAM: 14 év ÉLŐHELY: pampa ÉLETMÓD: párokban A nagy mara endemikus Argentína középső és déli száraz régióiban. Kedveli a sivatagos területeket, gyakran előfordul homokos...

Mosómedve

Mosómedve

Procyon lotor CSALÁD: mosomedvefélék ELTERJEDÉS: Dél-Kanada, Észak- és Közép-Amerika, Mexikó TÖMEG: 6-7 kg ÉLETTARTAM: 5-16 év, 21 év fogságban ÉLŐHELY: erdős területek, városszéli területek ÉLETMÓD: magányosan Eredetileg Dél-Kanada és az Egyesült Államok területén...

Mókusmajom

Mókusmajom

Saimiri sciureus sciureus CSALÁD: csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 925 g ÉLETTARTAM: 21-27 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Dél-Amerika északi területein él, élőhelye Dél-Kolumbiától, Dél-Ecuadortól és Észak-Perutól Guyanán át Közép-Brazíliáig...

Gyapjasfejű tamarin

Gyapjasfejű tamarin

Saguinus oedipus CSALÁD: csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 260-380 g ÉLETTARTAM: 23 év fogságban ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Lisztmajmok Északnyugat-Kolumbia trópusi esőerdeiben, nyílt erdeiben, másodlagos bozóterdeiben fordul elő, a...

Láma

Láma

Lama glama CSALÁD: tevefélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 130-155 kg ÉLETTARTAM: 15-20 év ÉLŐHELY: cserjés, füves területek ÉLETMÓD: csoportos A láma eredeti elterjedési területe az Andok-hegységben van. A kereskedelemnek és háziasításnak köszönhetően...

Közönséges selyemmajom

Közönséges selyemmajom

Callithrix jacchus CSALÁD: csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Észak- és Délkelet- Brazília TÖMEG: 300-360 g ÉLETTARTAM: 10-16 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A közönséges selyemmajom újvilági főemlős. Eredetileg csak Brazília északkeleti részén fordult elő, azonban...

Kárpáti hiúz

Kárpáti hiúz

Lynx lynx carpathicus CSALÁD: macskafélék ELTERJEDÉS: Közép-Európa TÖMEG: 18-36 kg ÉLETTARTAM: 17 év, 24 év fogságban ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: magányos A kárpáti hiúz az európai hiúz alfaja, amely Közép-Európában fordul elő. Elterjedési területe csökkent az erdőirtások...

Gyűrűsfarkú maki

Gyűrűsfarkú maki

Lemur catta A gyűrűsfarkú maki örökbefogadója: Stier Benadett CSALÁD: makifélék ELTERJEDÉS: Dél-és Délnyugat- Madagaszkár TÖMEG: 2.3-3.5 kg ÉLETTARTAM: 33 év fogságban ÉLŐHELY: ligeterdő ÉLETMÓD: csoportos A Katták Madagaszkár déli, délnyugati részén fordulnak elő,...

Galléros pávián

Galléros pávián

Papio Hamadryas CSALÁD: cerkóffélék ELTERJEDÉS: Afrika, Szaúd-Arábia, Jemen TÖMEG: 9.4-21.5 kg ÉLETTARTAM: 37.5 év fogságban ÉLŐHELY: félsivatag, szavanna ÉLETMÓD: csoportos Galléros pávián elterjedt Etiópiában, Szomáliában, Eritreában is. Az egyetlen pávián faj, ami...

Fokföldi földimókus

Fokföldi földimókus

Xerus inauris CSALÁD: mókusfélék ELTERJEDÉS: Dél-Afrika TÖMEG: 528 g ÉLETTARTAM: 11.5 év fogságban ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos Trópusi területeken elterjedt, leginkább száraz környezetben, szavannákon és füves területeken fordul elő. Megtalálták már a...

Falabella ló

Falabella ló

Equus sp. CSALÁD: lófélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 23-110 kg ÉLETTARTAM: 40-45 év ÉLŐHELY: füves puszták ÉLETMÓD: csoportos Dél-Amerikai eredetű törpe ló, amelyet valójában nem lehet fajtába sorolni. Eredete a spanyol hódításokig vezethető vissza. Olyan, mint...

Európai farkas

Európai farkas

Canis lupus lupus CSALÁD: kutyafélék ELTERJEDÉS: Európa TÖMEG: 35-80 kg ÉLETTARTAM: 5-13 év ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: csoportos Korábban Európa-szerte közönséges volt, ma már csak szigetszerűen fordul elő. Sokféle élőhelyen megtalálható, a tundrától egészen a...

Egypúpú teve

Egypúpú teve

Camelus dromedarius CSALÁD: Tevefélék ELTERJEDÉS: Dél-Ázsia, Arab- félsziget, Afrika, Ausztrália TÖMEG: 400-600 kg ÉLETTARTAM: 40-50 év ÉLŐHELY: sivatag ÉLETMÓD: csoportos Az eredeti elterjedési területe Dél-Ázsia és az Arab-félsziget, de a Közel-Keleten,...

Csimpánz

Csimpánz

Pan troglodytes CSALÁD: Emberszabásúak ELTERJEDÉS: Közép-Afrika TÖMEG: 26-70 kg ÉLETTARTAM: 20-35 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A csimpánz Nyugat-Gambia és Kelet-Uganda területén fordul elő. Három alfaja ismert: Pan troglodytes verus (Gambia nyugati része),...

Borz

Borz

Meles meles A borz örökbefogadója: Hári Gergely CSALÁD: Menyétfélék ELTERJEDÉS: Eurázsia TÖMEG: 7-16 kg ÉLETTARTAM: 6-19 év ÉLŐHELY: mező ÉLETMÓD: csoportos Palearktikus régióban igen elterjedt faj. Írországtól Oroszországon át egészen Japánig előfordul. Jó...

Borjúfóka

Borjúfóka

Phoca vitulina Cora, a borjúfóka örökbefogadója: Kantor Viktória Bonifác, a borjúfóka örökbefogadója: Csizi Péter CSALÁD: Valódi fókafélék ELTERJEDÉS: Északi-sarkvidék, Csendes-és Atlanti-óceán északi részének szigetei TÖMEG: 45-170 kg ÉLETTARTAM: 40-47 év ÉLŐHELY:...

Bengáli tigris

Bengáli tigris

Panthera tigris tigris A bengáli tigris örökbefogadója: Őri László CSALÁD: Macskafélék ELTERJEDÉS: Északkelet-Kína, Korea, Oroszország, India TÖMEG: 100-285 kg ÉLETTARTAM: 8-10 év ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: magányos A fehér tigris a bengáli tigris (Panthera tigris...

Benett kenguru

Benett kenguru

Macropus rufogriseus CSALÁD: Kengurufélék ELTERJEDÉS: Ausztrália TÖMEG: 13-19 kg ÉLETTARTAM: 15-18 év ÉLŐHELY: eukaliptusz erdő ÉLETMÓD: magányos Benett kenguru a kelet- és délkelet Ausztrália part menti erdeiben, a Bass-szigeteken és Tasmánia területén fordul elő. A...

Barna maki

Barna maki

Eulemur fulvus CSALÁD: Makifélék ELTERJEDÉS: Madagaszkár TÖMEG: 2-4 kg ÉLETTARTAM: 20-25 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos A fajnak öt alfaja ismert, amelyek más területeken élnek Madagaszkáron és a Comore-szigeteken, habár ezek az elterjedési területek átfednek,...

Aranysakál

Aranysakál

Canis aureus CSALÁD: Kutyafélék ELTERJEDÉS: Észak-és Kelet-Afrika, Délkelet-Európa, Dél-Ázsia TÖMEG: 8-10 kg ÉLETTARTAM: 8-16 év ÉLŐHELY: füves pzsta, bokorerdő ÉLETMÓD: családi csoport Az aranysakál a leginkább elterjedt sakálfaj. A legészakabbi előfordulású sakál,...

Aranykezű tamarin

Aranykezű tamarin

Saguinus midas midas CSALÁD: Csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 400-550 g ÉLETTARTAM: 10-21 év ÉLŐHELY: esőerdő ÉLETMÓD: csoportos Az aranykezű tamarin Észak-Brazíliában; valamint Guyana, Francia Guyana, Suriname területén fordul elő. Fákon, az...

Aranyfejű oroszlánmajom

Aranyfejű oroszlánmajom

Leontopithecus chrysomelas CSALÁD: Csuklyásmajomfélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 360-700 g ÉLETTARTAM: 21 év fogságban ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: csoportos Aranyfejű oroszlánmajom csak Brazíliában fordul elő (endemikus), élőhely pusztulása miatt a déli részre szorult...

Amerikai bölény

Amerikai bölény

Bison bison Az amerikai bölény örökbefogadója: Páva Zsolt CSALÁD: Tülkösszarvúak ELTERJEDÉS: Észak-Amerika TÖMEG: 318-900 kg ÉLETTARTAM: 15-40 év ÉLŐHELY: préri ÉLETMÓD: csoportos Az amerikai bölény egész Észak-Amerikában előfordult, a gyepek és nyílt szavannák...

Alföldi zebra

Alföldi zebra

Equus quagga CSALÁD: Lófélék ELTERJEDÉS: Dél-Afrika TÖMEG: 175-385 kg ÉLETTARTAM: 20-40 év ÉLŐHELY: szavanna ÉLETMÓD: csoportos Egész Délkelet-Afrikában elterjedt, legnagyobb számban a Serengeti-síkságon, Mara, Kenya és Tanzánia területén található meg. Előfordul...

Arany aguti

Arany aguti

Dasyprocta leporina CSALÁD: Agutifélék ELTERJEDÉS: Dél-Amerika TÖMEG: 3-6 kg ÉLETTARTAM: 6 év ÉLŐHELY: erdő ÉLETMÓD: párban Dél-Amerikában őshonos, az északkeleti részen elterjedt. Brazília, Francia Guyana, Suriname, Venezuela, Trinidad és Tobago területén, leginkább...